Kennissessie 6: Bijsturen op NH3, N en P door het jaar heen

/Kennissessie 6: Bijsturen op NH3, N en P door het jaar heen
Kennissessie 6: Bijsturen op NH3, N en P door het jaar heen2019-02-04T10:42:50+01:00

WP_20151130_12_01_04_Pro“Bij instrumenten als de KringloopWijzer wordt achteraf berekend hoeveel de emissie op het bedrijf was in het voorliggende jaar. Dat biedt geen mogelijkheden om bij te sturen op je bedrijf op het moment dat het nodig is. Daarom ontwikkelde de Proeftuin de Navigator, een instrument waarmee een melkveehouder gedurende het jaar kan zien hoe de emissie van ammoniak, stikstof en fosfaat zich ontwikkeld”, legt Herman van Schooten van Wageningen UR uit. “Zo kan hij tijdig bijsturen om te zorgen dat de emissies op het gewenste niveau blijven”. Tussentijds mest afzetten behoort nu tot de mogelijkheden.

Tijdens de goedbezochte kennissessie kregen de aanwezigen uitleg van Proeftuinadviseur Bas Bassa over de Navigator. “Aan de hand van een aantal hoofdmeters kan de veehouder op elk gewenst moment in het jaar de huidige emissiecijfers bekijken.” Daarbij geldt: hoe nauwkeuriger de Navigator ingevuld wordt, hoe beter de
veehouder kan zien waar hij kan sturen. Op het gebied van ammoniak biedt de Navigator meer dan kennissessie sturen op NH3, P en Nandere instrumenten. “Je krijgt er de totale ammoniakemissie in stal en uit bemesting mee in beeld.”

Link naar de presentatie
De Navigator is in ontwikkeling en daarom nog niet te downloaden

———————————————————————————————————————————————————–

Kennissessie 1: Economie en ammoniak
Kennissessie 2: Nieuwe gebiedsgerichte maatregelen?
Kennissessie 3: Mesttoediening 2.0, meer grasgroei en fors minder emissie
Kennissessie 4: Ammoniakreductie, een zaak van het gehele bedrijf
Kennissessie 5: Borgen is de sleutel tot verzilveren