Succesvol Melkveecafé ‘Groeien met minder ammoniak’ in Hengevelde

//Succesvol Melkveecafé ‘Groeien met minder ammoniak’ in Hengevelde

Succesvol Melkveecafé ‘Groeien met minder ammoniak’ in Hengevelde

Ruim 40 melkveehouders bezochten 17 januari in Hengevelde het Melkveecafé ‘Groeien met minder ammoniak’, georganiseerd door de Melkvee Academie in samenwerking met de Proeftuin en de LTO Noord afdelingen Haaksbergen, Midden Twente en Hof van Twente. De aanwezigen discussieerden over mogelijkheden om ammoniakemissie te verminderen en hoorden van drie expertboeren welke maatregelen zij treffen op het gebied van voer, stal en mest.

Henry Steverink (Melkvee Academie), gespreksleider van de avond, legde de aanwezigen stellingen voor, zoals ‘Mijn bedrijf zit nu al op slot’ en ‘Mest is de bron van ammoniak’ en bracht hiermee een discussie over ammoniakreductie op gang. Vervolgens kwamen drie expertboeren aan het woord over hun ervaringen met verschillende maatregelen om de emissie van ammoniak te reduceren. Zo vertelde pilotveehouder Ewald Stamsnieder over het verlagen van ruw eiwit in het voer. Anton Stokman gaf uitleg over zijn emissiearme stalvloer en het onderzoek naar het effect van deze vloer in vergelijking met een traditionele ligboxstal. Pilotveehouder Henk van Dijk benadrukte het belang van het nauwkeurig, op tijd en met de juiste hoeveelheid, uitrijden van mest, om te komen tot een optimale grasproductie.

Zowel de ervaringen van de expertboeren als de discussies er om heen leverden de aanwezige melkveehouders veel nieuwe inzichten op. Een groot aantal gaf aan zelf aan de slag te gaan met de diverse inzichten en tips die ze op deze avond hebben gekregen.

Op 5 februari vindt het volgende melkveecafé plaats in Mastenbroek.
Tijd: 20.00 uur
Locatie: Het Trefpunt, Kerkwetering 1, 8294 PE Mastenbroek

Aanmelding is niet nodig.

2015-10-30T14:44:19+01:00