Bestuurders LTO Noord Fondsen volgen de Proeftuin

//Bestuurders LTO Noord Fondsen volgen de Proeftuin

Bestuurders LTO Noord Fondsen volgen de Proeftuin

De LTO Noord Fondsen dragen financieel bij aan de Proeftuin. Na een jaar van uitvoering wilden de bestuurders graag in de praktijk zien hoe de Proeftuin vorm krijgt. Op vrijdag 2 november ontving pilotondernemer Jan Hemstede de bestuurders op zijn bedrijf in Ommen. Daar stond een presentatie over de Proeftuin en een uitgebreide rondleiding op het programma, met bijzondere aandacht voor innovaties.

Jan Hemstede is een melkveehouder die innovatief denken in zijn bedrijfsvoering vervlecht. Dat is te zien op zijn bedrijf en de maatregelen die hij samen met de Proeftuin ontwikkelt en doorvoert. De presentatie over de Proeftuin maakte een discussie los over het thema innovatie. Daarin kwamen verschillende vragen aan de orde. “Wat is de definitie van innovatie, of gaat het om innovatief?” “Moet innovatie altijd gaan over een product, of kan het ook een proces zijn?” Eén van de conclusies is dat innovatief al snel een beeld oproept van spannend, maar dat hoeft dus niet. ‘Nieuw’ betekent soms ook dat oude manieren van denken in een nieuw jasje te steken zijn. Binnen de Proeftuin is alle ruimte voor nieuwe maatregelen, maar blijken bekende maatregelen ook vernieuwend te kunnen werken als het om ammoniakreductie gaat.

De bestuurders van de LTO Noord Fondsen volgen met interesse de manier waarop de Proeftuin aan innovaties werkt via een samenwerking tussen beleid, wetenschap en praktijk. Het onderwerp Natura 2000 staat in meerdere provincies hoog op de agenda waardoor de innovaties en andere resultaten van de Proeftuin ook elders van waarde kunnen worden.

2015-10-30T15:16:03+01:00