Adviseurs pilotgroep nemen BEX en BEA onder de loep

/Adviseurs pilotgroep nemen BEX en BEA onder de loep
Adviseurs pilotgroep nemen BEX en BEA onder de loep2019-02-04T10:42:52+01:00

Adviseurs pilotgroep nemen BEX en BEA onder de loep

advisuers pliotMaandag 24 september kwamen de adviseurs van de acht pilotveehouders bij elkaar voor een verdieping op de BEX en BEA. Zo kunnen zij hun pilotveehouders optimaal begeleiden in het voorspellen en berekenen van de cijfers en eventueel advies geven tot bijsturen. Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van melkveeproefbedrijf en Koeien & Kansen-deelnemer De Marke, verzorgde een presentatie over BEX en BEA. De adviseurs kregen hierbij alle ruimte om voorbeelden en vragen uit de praktijk in te brengen.

Tijdens de workshop benadrukte Zwier van der Vegte nogmaals de doeleinden van de BEX. Met de BEX wordt de bedrijfsspecifieke excretie in kaart gebracht. De software geeft ondernemers ook de mogelijkheid om op voeding te managen. De BEA is een uitbreiding van de BEX en daarmee is de ammoniakemissie te bepalen. De groep haalde tijdens de workshop veel onderwerpen uit de bedrijfsvoering aan die van invloed zijn op de ammoniakuitstoot, zoals weidegang en het ruweiwit- en fosfaatgehalte in het rantsoen.

Het bespreken van de (prognose)cijfers van 2011 en 2012 van de pilotondernemers leverde de adviseurs nieuwe inzichten op. Per pilotbedrijf zijn door de adviseurs ideeën voor verbetering van het BEX-resultaat benoemd. Punten waar de adviseurs verder op voort kunnen borduren met de pilotveehouders. Daarnaast leverde de bijeenkomst een aantal aandachtspunten op voor het invullen van gegevens voor de BEX en BEA. Zo lopen de adviseurs tegen het probleem aan dat het niet duidelijk is welke kunstmestsoort ze in moeten vullen. Met deze informatie uit de praktijk is de BEA-invoer te verbeteren.

Wilt u, als veehouder, de BEX en BEA van uw bedrijf onder de loep nemen? Meld u dan aan voor het micro-netwerk ‘Winst via BEX en BEA’ van de Proeftuin.