Ruben ter Braak

//Ruben ter Braak
Ruben ter Braak2022-05-27T14:10:11+02:00

Project Description

Bedrijfsgegevens
Naam:
Ruben ter Braak (35)
Waar: Langeveen, op 2,8 kilometer van Natura 2000-gebied Engbertsdijksvenen
Bedrijf: Vleeskuikenbedrijf met 80.000 plaatsen, verdeeld over twee stallen die beide vijf jaar oud zijn.

Vleeskuikenhouder Ruben ter Braak in Langeveen was binnen Proeftuin Natura 2000 Overijssel de enige pluimveehouder. Voor zijn sector leverde de Proeftuin diverse bruikbare maatregelen op.

Ondernemer Ruben ter Braak komt graag goed beslagen ten ijs. Dat was een van de redenen voor hem om zich aan te melden als deelnemer aan Proeftuin Natura 2000 Overijssel. ‘Voor mijn eigen bedrijfssituatie was de directe noodzaak om extra instrumenten te krijgen om ammoniakvervluchtiging te beteugelen niet groot. Toch wilde ik dit niet laten lopen. Mede vanwege het belang dat de hele pluimveehouderij heeft bij een praktische benadering van de ammoniakproblematiek.’

Ter Braak stelt vast dat er door Proeftuin Natura 2000 Overijssel erkenning is gekomen voor diverse maatregelen die bijdragen aan het verkleinen van de ammoniakemissie. ‘Een pluspunt in mijn ogen is dat het niet alleen gaat om technische maatregelen. De Proeftuin heeft ook ruimte geschapen voor managementmaatregelen’, legt Ter Braak uit.

Erkenning kwam er ook voor het bijmengen van tarwe aan het vleeskuikenvoer als ammoniakbeperkende maatregel. ‘Tarwe bijmengen doen we al jaren met het oog op de technische resultaten, de gezondheid van de kuikens en de voerkosten. We verlagen hiermee het eiwitgehalte van het voer met zo’n 2 procent waardoor de N-excretie afneemt. En daardoor vermindert ook de ammoniakemissie.’ ‘Het is een maatregel die in mijn situatie prima past. Ook op andere vleeskuikenbedrijven is het relatief makkelijk toepasbaar’, zegt de ondernemer.

Dat hij de enige pluimveehouder was tussen de deelnemers aan Proeftuin Natura 2000 heeft Ter Braak niet als een nadeel ervaren. ‘Ik vond het juist wel inspirerend om collega’s uit andere veehouderijsectoren te treffen. De uitwisseling van ideeën en ervaringen die daardoor ontstond, gaf onder meer de aanzet tot de ontwikkeling van BEX/BEA voor de intensieve veehouderij.’

Lees het hele interview met Ruben ter Braak in deze pdf.