Rapport: Economie en ammoniak

//Rapport: Economie en ammoniak
Rapport: Economie en ammoniak2019-02-04T10:43:32+01:00

Project Description

foto nieuwsberichtVeehouders die meer ontwikkelingsruimte willen creëren door de ammoniak per dierplaats te verminderen, denken daarbij al snel aan (ver)bouw van de stal. Er zijn echter veel alternatieve maatregelen die goedkoper uitvallen en toch zorgen voor dezelfde ammoniakreductie. Dat blijkt uit doorrekening van acht pilotbedrijven van Proeftuin Natura 2000 Overijssel. De bevindingen zijn gebundeld in het wetenschappelijke rapport “Economische gevolgen ammoniakemissie reducerende maatregelen”.

Uit de berekeningen van de pilotbedrijven komt naar voren dat door het nemen van (een combinatie van) managementmaatregelen de ammoniakemissie van melkveebedrijven fors te verminderen is. In veel gevallen zorgen deze maatregelen zelfs voor een hoger inkomen. Het voordeel kan daarbij oplopen van €50,- tot €120,- per dierplaats ten opzichte van het emissiearm maken van de stal. Economisch aantrekkelijke maatregelen die de ammoniakemissie verminderen zijn onder andere: verduurzamen veestapel zodat minder jongvee nodig is, minder ruw eiwit in krachtvoer, meer weiden en mest verdunnen met water tijdens het uitrijden. Op vleeskuikenbedrijven is het toepassen van snijmais als strooisel een economisch aantrekkelijke maatregel. Voor varkensbedrijven zijn geen maatregelen doorgerekend die leiden tot een stijging van het inkomen.

Proeftuin Natura 2000 Overijssel en Wageningen UR hebben de bevindingen gebundeld in het wetenschappelijke rapport “Economische gevolgen ammoniakemissie reducerende maatregelen”.