70 bezoekers pilotbedrijven Stamsnieder en Ter Braak

////70 bezoekers pilotbedrijven Stamsnieder en Ter Braak
70 bezoekers pilotbedrijven Stamsnieder en Ter Braak2019-02-04T10:42:57+01:00

70 bezoekers pilotbedrijven Stamsnieder en Ter Braak

bezoek1Ruim 70 belangstellenden bezochten dinsdag 13 november de bedrijven van pluimveehouder Ruben ter Braak in Langeveen en melkveehouder Ewald Stamsnieder in Geesteren. Deze pilotveehouders van Proeftuin Natura 2000 Overijssel presenteerden samen met hun adviseurs de mogelijke maatregelen om ammoniakemissie via het voer te reduceren.

Melkveehouder Ewald Stamsnieder noemt zijn deelname aan de Proeftuin “gezond eigenbelang”. Voor hem staat de zoektocht naar goedkope maatregelen die wel resultaat opleveren centraal. Dat veel winst via het voerspoor te behalen is, maakten de cijfers direct duidelijk. Stamsnieder is al jaren scherp op mineralenefficiëntie. Vanuit de BEX/BEA analyse haalde hij de volgende cijfers naar voren: een (verwachte) NH3-emissie per kg melk van 2,72 in 2012. Het gemiddelde van de melkveehouders uit de pilotgroep ligt op 3,7. Een deel van het verschil met de andere bedrijven zit in het toepassen van zomerstalvoedering en het uitbesteden van jongvee.

Winst op meerdere fronten
Door niet met forfaitaire cijfers te werken, maar met BEX/BEA haalt Stamsnieder een voordeel van 13,3 procent. De veehouder benoemt de winst in reductie van ammoniakemissie, minder mestafvoer en betere benutting van grondstoffen die in de toekomst alleen maar duurder worden. Tijdens een rondgang over het bedrijf lieten de bezoekers zich door adviseurs informeren over de diverse maatregelen. De adviseurs van ForFarmers Hendrix gingen in op de maatregelen via voeding en stalontwerp. Daarnaast vertelde Michel de Haan (Wageningen UR) over het gebruik en de mogelijkheden van BEX/BEA.

bezoek2Snijmaïs als strooisel
Net als Stamsnieder is ook Ruben ter Braak gespitst op ammoniak-reducerende maatregelen die haalbaar en betaalbaar zijn. Hij is erg enthousiast over wat er het afgelopen jaar binnen de Proeftuin is gebeurd. Zo heeft Ter Braak samen met andere pluimveehouders en adviseurs kennis vergaard over het verlagen van ruw eiwit in het voer en de werking van snijmaïs als strooisel. De Proeftuin stelt deze informatie via factsheets op de website beschikbaar. Op zijn eigen bedrijf werkt Ter Braak al met een sterk verminderd ruweiwitgehalte in het rantsoen. Een groot deel van de ammoniakreductie op dit bedrijf wordt behaald door de warmtewisselaar, die 75% extra ammoniak reduceert ten opzichte van gangbare bedrijven.

Erkenning voor vergunningaanvraag
Voor komend jaar benoemt Ter Braak het streven om met de Proeftuin het gebruik van snijmaïs als strooisel als emissiebesparende maatregel erkend te krijgen voor vergunningaanvraag in de provincie Overijssel. Ter Braak meent dat deze maatregel veel pluimveehouders gaat helpen in de aanvraag van een NB-wetvergunning.

Op het bedrijf van Ter Braak waren meerdere specialisten aanwezig om over mogelijke maatregelen voor ammoniakemissie te praten. Angelike Maassen van ForFarmers en Ronnie Otten van de Heus Voeders deelden hun kennis over ammoniakreductie via voeding. Jan van Harn (Wageningen UR) gaf uitleg over diverse onderzoeken in de vleeskuikenhouderij. Daarnaast bood Plettenburg Mestdroging, luchtbehandeling & ventilatie informatie over warmtewisselaars en luchtwassers.

De discussies over ervaringen en nieuwe mogelijkheden om ammoniakemissie te reduceren leverden op beide bedrijven waardevolle informatie op. Zowel voor de veehouders als voor de Proeftuin om verder mee aan de slag te gaan.