Pilotveehouders sturen met Totaal Ammoniakaal Stikstof

//Pilotveehouders sturen met Totaal Ammoniakaal Stikstof

Pilotveehouders sturen met Totaal Ammoniakaal Stikstof

Op 27 mei 2014 hebben de melkveehouders uit de pilotgroep van Proeftuin Natura 2000 Overijssel het bedrijf van pilotveehouder Erik Wessels bezocht. Hierbij stonden de cijfers van de monitoring van de afgelopen 2,5 jaar op de agenda.

Bij het bekijken van de monitoringsgegevens van de deelnemende bedrijven, is dieper ingegaan op de TAN-productie (Totaal Ammoniakaal Stikstof) per bedrijf. De meest recente TAN-productiegegevens zijn naast de TAN-productiegegevens van de eerste drie maanden uit 2013 gelegd. Hiermee is de ontwikkeling in TAN per bedrijf te volgen en het geeft de melkveehouders inzicht in de manier waarop zij op ammoniakemissie kunnen sturen. Een goede ontwikkeling volgens de melkveehouders: “Dit geeft de mogelijkheid om zelf aan knoppen te kunnen draaien”.

Daarnaast is de NH3-emissiereductie op bedrijfsniveau van de afgelopen jaren besproken. Samengevat zijn de bedrijven gemiddeld 15 procent in productieomvang gegroeid, waardoor de emissie op bedrijfsniveau met 4 procent is gegroeid. De emissie per 1000 kg melk is 10 procent gedaald. De bedrijven zijn dus efficiënter geworden. Een mooi resultaat, met wel enige variatie tussen de bedrijven. Meer informatie over de cijfers van deze analyse staan in de komende nieuwsbrief van de Proeftuin. Wilt u deze per post ontvangen? Klik hier en geef uw adres door.

Natuurlijk maakten de veehouders ook een ronde over Eriks bedrijf, waarbij de gesprekken over melkproductie, rantsoen, staltype et cetera inzicht geven in elkaars bedrijven. Bovendien werden de veehouders vanuit de Proeftuin bijgepraat over actuele zaken, zoals PAS ontwikkelingen, het verzilvertraject van diverse maatregelen en ontwikkelingen rondom mest aanwenden met water.

2015-10-30T10:21:08+01:00