PAS: hypotheek op de toekomst

//PAS: hypotheek op de toekomst

PAS: hypotheek op de toekomst

De Tweede Kamer heeft de nieuwe Natuurbeschermingswet aangenomen. Het wachten is nu op de Eerste Kamer. De druk op dit dossier is al jaren heel groot. Wanneer de nieuwe Natuurbeschermingswet in werking treedt, dan heeft dat onder meer grote gevolgen voor agrarische ondernemers met uitbreidingsplannen. Voor hen wordt het lastiger om een vergunning te krijgen.

De frustraties van veehouders zijn goed te begrijpen. Stel, in 1994 had je 30 koeien en wat jongvee. In de jaren daarna is het bedrijf doorgegroeid en voor de volgende stap moet er een vergunning komen. En dan eist de ambtenaar dat je de ammoniakemissie weer terugbrengt naar het niveau van 1994. Het niveau van 20 jaar geleden! De weerstand aan de andere kant van de tafel is echter ook voor te stellen. Het is geen fijne gedachte dat agrariërs vlakbij kwetsbare natuur willen uitbreiden, met extra stikstofemissie tot gevolg.

PAS is het antwoord
Dat er sprake is van een impasse is wel duidelijk. Dat het niet eenvoudig is om daar uit te komen ook. De Programmatische Aanpak Stikstof is het langverwachte antwoord. Agrarische ondernemers reduceren met elkaar de ammoniakemissie, alle schouders dragen dezelfde last door middel van generieke maatregelen. Het gaat dan om een gezamenlijk op te brengen reductie. Veehouders dienen daarbij wel de maatregelen op bedrijfsniveau te nemen. Proeftuin Natura 2000 Overijssel draagt hieraan bij met een inmiddels uitgebreide gereedschapskist, gevuld met maatregelen die werken in de praktijk. Maatregelen die veehouders economisch voordeel kunnen opleveren én zorgen dat de ammoniakemissie vermindert. Ook voor de generieke maatregelen levert de Proeftuin een inhoudelijke bijdrage, opdat de uitvoering in de praktijk zo realistisch mogelijk blijft. De natuurbeheerders zorgen op hun beurt voor het uitvoeren van de ecologische herstelmaatregelen in en rondom de Natura 2000-gebieden.

Investering moet ontwikkelruimte opleveren
Op de achtergrond is al veel gerekend aan de ontwikkelruimte en het natuurherstel dat de PAS moet opleveren. Naar verwachting komt het PAS-programma, waarin alle uitwerkingen en afspraken zijn vastgelegd, voor het eind van dit jaar eindelijk uit. Uitgangspunt van de veehouderij is dat de investering in emissiereductie van ammoniak oplevert dat de begrote ontwikkelruimte dan ook aan de landbouw wordt uitgekeerd. Het is een soort hypotheek op de toekomst. Een hypotheek van het jonge stel ‘landbouw’ en ‘natuur’ dat net is gaan samenwonen. Of de hypotheek afgelost wordt, hangt vooral af van vertrouwen, nakomen van afspraken en realistische verwachtingen. Het is de bedoeling dat in 2015, na meer dan vijf jaar discussie, de PAS dan eindelijk in werking treedt.

Wiebren van Stralen,
Beleidsadviseur LTO Noord

2015-10-23T11:53:32+02:00