Dure maatregel? Ik wil niet meer anders

//Dure maatregel? Ik wil niet meer anders

Dure maatregel? Ik wil niet meer anders

Melkveehouder Rudie Freriks voert al enige jaren stro en brok aan pinken en droge koeien. Een gemakkelijke, maar relatief dure, maatregel om de ammoniakemissie te verminderen. “Ik zou echter niet meer anders willen, de koeien zijn heel gezond.”

Precies genoeg energie en eiwit
De melkveehouder heeft een tekort aan voer op zijn bedrijf en kwam zo op het idee om stro en brok te voeren. “Je kan het eigenlijk niet verkeerd doen”, is de ervaring van Rudie. “En het is zonder twijfel succesvol. Het stro zorgt voor een prima herkauwactiviteit, de brok voor precies genoeg energie en eiwit.” Bij natte najaarskuilen (met veel eiwit) of aangekocht voer is er vaak sprake van een tekort of overmaat. “Stro en brok is elke dag hetzelfde dus ook nog eens heel betrouwbaar. De reductie van ammoniakemissie met ongeveer drie procent is mooi meegenomen.”

Goede lactatie
Rudie merkt dat met name zijn droge koeien na het kalven heel gemakkelijk opstarten. “Wanneer ze weer bij de koppel koeien komen, gaan ze meteen vreten. Daarmee beginnen ze hun lactatie heel goed.” Rudie is zo enthousiast over het voeren van stro en brok dat hij niet snel meer zou veranderen. “Ook al zou ik voer genoeg hebben voor de koeien, dan zou ik nog de stro en brok in het rantsoen voor de pinken en droge koeien houden.”

2015-10-30T10:55:33+01:00