“Maatregelen moeten wel bij het bedrijf passen”

/“Maatregelen moeten wel bij het bedrijf passen”
“Maatregelen moeten wel bij het bedrijf passen”2019-02-04T10:42:53+01:00

“Maatregelen moeten wel bij het bedrijf passen”

koppenOp 8 november vond in Aver Heino de derde Overijsselse sectoravond voor de melkveehouderij plaats. Namens de Proeftuin gaf pilotondernemer Henk van Dijk een presentatie. Hij vertelde enthousiast over zijn betrokkenheid bij de Proeftuin. “In de afgelopen maanden heb ik veel nieuwe inzichten opgedaan. Aan de hand van informatie uit de Proeftuin, maar ook op basis van eigen onderzoek, leer ik steeds meer over het reduceren van ammoniak’.

Het reduceren van ammoniak is niet altijd lastig. Van Dijk: “Maatregelen kunnen interessant zijn en er veelbelovend uitzien, maar ze moeten wel bij het bedrijf passen”. Het bedrijf van Van Dijk bestaat uit 66 melkkoeien en 44 stuks jongvee en de productie ligt op 580.000 kg melk. “Ik doe de bedrijfsvoering samen met mijn vrouw. Ons bedrijf ligt bij Kampen op klei en drijfzand.”

Als pilotondernemer in de Proeftuin is Van Dijk aan de slag met het verdund uitrijden van de mest en hij wil meer gaan beweiden. “Vanuit de opgestelde BEX en BEA heb ik beter in beeld waar de ammoniak op het bedrijf vervluchtigt. Ook levert de samenwerking met de andere pilotondernemers veel inspiratie op om met maatregelen aan de slag te gaan.” Met zijn gepresenteerde cijfers hield Van Dijk de zaal scherp en hij kon goed de relatie leggen met het onderwerp van de avond, dossier mest. “Bij mij snijdt het mes, met deelname aan de Proeftuin, aan meerdere kanten”.