Maatregel uitgelicht – combinatie dakisolatie en ACNV bij melkvee

//Maatregel uitgelicht – combinatie dakisolatie en ACNV bij melkvee

Maatregel uitgelicht – combinatie dakisolatie en ACNV bij melkvee

Proeftuin Natura 2000 Overijssel ontwikkelt een digitale gereedschapskist gevuld met interessante maatregelen voor het reduceren van de ammoniakemissie. Iedere veehouder kan hier gereedschap (maatregel) uit gebruiken, passend bij zijn bedrijf. De maatregel ‘combinatie dakisolatie en ACNV’ is een verzilverde maatregel, dat betekent dat melkveehouders de maatregel in kunnen zetten bij hun NB-wetvergunningaanvraag.

Beschrijving
Op een melkveebedrijf komt ongeveer 45% van de ammoniakemissie uit de stal. Daarmee loont het om maatregelen te nemen die de stalemissie beperken. Belangrijke factoren voor stalemissie zijn temperatuur en luchtsnelheid. Hoe lager de temperatuur en hoe lager de luchtsnelheid, hoe minder ammoniakale stikstof als ammoniak vervluchtigt. Door een combinatie van dakisolatie (temperatuur) en automatisch gecontroleerde natuurlijke ventilatie (ACNV – luchtsnelheid) is het effect van temperatuur en luchtsnelheid terug te brengen.

Deze maatregelen vragen geen aanpassing van het bedrijfsmanagement en zijn daarom eenvoudig toe te passen. Ze zijn vooral aantrekkelijk bij nieuwbouw, maar kunnen ook in bestaande stallen worden toegepast. Dakisolatie beperkt de directe warmte-instraling, met name in de zomer. In bestaande stallen zijn voor dakisolatie twee opties mogelijk: het aanbrengen van platen onder de golfplaten of het aanbrengen van een spuitlaag op de onderkant van de golfplaten.

De ACNV vermindert de luchtsnelheid in de stal. Dit gebeurt door automatisch gestuurde gordijnen in de zijwanden van de stal. Een klimaatstation en computer sturen de verticale gordijnen aan. De temperatuur en windsnelheid bepalen de mate waarin de gordijnen automatisch openen en sluiten.

Effect
Bij toepassing van alleen ACNV neemt de ammoniakemissie met 5 tot 8 procent af. Voor het aanbrengen van dakisolatie staan reductiepercentages van 2 tot 5 procent. Een combinatie van beide maatregelen levert een reductie op tot 15 procent, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Dakisolatie komt het dierwelzijn en de productie ten goede omdat de kans op hittestress in de stal wordt beperkt. Ook zijn er minder kosten door verbeterde vruchtbaarheid en verminderde mastitis incidentie. De inschatting is dat de hoge investering voor dakisolatie daarmee terug te verdienen zijn.

Wilt u meer maatregelen bekijken in de digitale gereedschapskist? Klik dan hier (Wanneer u nu de gereedschapskist bezoekt, verlaat u tijdelijk onze website en komt u via een nieuw scherm terecht op de omgeving van www.agriconnect.nl. De website van Proeftuin Natura 2000 Overijsel blijft echter via het achterliggende tabblad beschikbaar.)

2019-02-04T10:43:31+01:00