Dakisolatie en ACNV altijd onderdeel van mijn advies

/Dakisolatie en ACNV altijd onderdeel van mijn advies
Dakisolatie en ACNV altijd onderdeel van mijn advies2019-02-04T10:42:52+01:00

Dakisolatie en ACNV altijd onderdeel van mijn advies

ACNV_DakisolatieVier maatregelen hebben het verzilvertraject van Proeftuin Natura 2000 Overijssel en de Provincie Overijssel inmiddels doorlopen. Daarmee zijn de maatregelen door Overijsselse veehouders in te zetten bij hun NB-wetvergunningaanvraag. Bij Proeftuin-adviseur Jan Teunissen van Rombou maken de verzilverde maatregelen dakisolatie en Automatisch Gecontroleerde Natuurlijke Ventilatie (ACNV) vast deel uit van zijn reguliere adviezen. “De maatregelen bieden ondernemers in Overijssel ruimte voor bedrijfsontwikkeling.”

“Wanneer een ondernemer een stal gaat bouwen of verbouwen, staat hij voor verschillende keuzes. Het dak isoleren is zo’n keuze, waar veehouders vanwege de kosten vaak over twijfelen”, geeft Teunissen aan. “Toch bevelen wij altijd aan om deze maatregel toe te passen. Niet alleen vanwege de 5 procent minder ammoniakemissie of omdat het bij een MDV-stal (Maatlat Duurzame Veehouderij) hoort, maar juist ook vanwege de andere voordelen. De maatregel levert een bijdrage aan het welzijn en de gezondheid van het vee. Zo blijft de stal in de zomer koeler, waardoor de koeien minder last hebben van hittestress en daarom beter in productie blijven.” De voordelen van isolatie in geld uitdrukken is volgens Teunissen echter niet zo gemakkelijk. “Er zitten behoorlijke kosten aan, maar de maatregel werkt positief op de ammoniakemissie en de bedrijfsresultaten.”

Meer arbeidsgemak en lagere emissie
Ook ACNV is binnen Proeftuin Natura 2000 Overijssel verzilverd. Een maatregel met een kostenplaatje, vanwege het automatisch open en dicht gaan van het zeil aan de zijkant van de stal. “Je moet een weerstation hebben om dit te regelen en een computer voor de aansturing en het opslaan van data”, legt Teunissen uit. “Toch is dit een relatief goedkope oplossing om de ammoniakemissie met 10 procent te reduceren. Als adviseur vertaal ik dat naar het houden van één koe extra per tien koeien.” Daarnaast signaleert Teunissen dat rundveestallen groter, langer én opener worden en daarmee het handwerk om het zeil te bedienen zwaarder. “Wanneer je voor een ACNV kiest, kies je ook voor arbeidsgemak.”

Optimale ventilatie
Bovendien is ventilatie in de stal met een ACNV meestal optimaal omdat het automatisch gebeurt. “Ook ‘s nachts of wanneer de veehouder weg is. Als veehouder ben je al snel te vroeg of te laat. Dan kan er meer ammoniak emitteren, maar ook het klimaat in de stal wordt te vroeg of te laat aangepast.” Teunissen hoort in de praktijk echter ook wel enkele nadelen. “Tijdens een warme zomer wil je weleens de wind door de stal. Dan werkt de ANCV te goed. Met het dicht doen vermindert de luchtdoorstroming en dus de ammoniakemissie, maar voor de koeien mag het wel even lekker fris zijn”.

Goed voor dier en ondernemer
Teunissen is duidelijk in zijn advies, ook voor collega-adviseurs. “Het mes snijdt bij dakisolatie, ACNV of een combinatie daarvan aan meerdere kanten. De maatregelen zijn goed voor het milieu, helpen bij het verkrijgen van een vergunning én het levert een bijdrage aan het verbeteren van het klimaat in de stal. Goed voor de dieren en dus ook voor de ondernemer.”